Radičová: Slovensko pri plnení protikrízových záväzkov patrí k tým úspešnejším

02.03.2012 Celý región

Brusel 1. marca (TASR) – Slovenská premiérka Iveta Radičová, ktorá dnes pricestovala na dvojdňový summit EÚ v Bruseli, počas stretnutia so slovenskými novinármi uviedla, že vrcholná schôdzka je pre SR dôležitá v troch oblastiach.
V prvom rade ide o vyhodnotenie toho, ako jednotlivé členské krajiny EÚ plnia svoje záväzky, aby sa dostali z ekonomickej krízy. V rámci takzvaného Európskeho semestra Slovensko podľa nej celkom obstálo a patrí k tým úspešnejším.
"Určite je pre každú krajinu dôležité ako obstála či neobstála v plnení nevyhnutných úloh, aby sme spoločne vyriešili dôsledky dlhovej krízy a naštartovali ekonomický rast," uviedla Radičová. Zároveň upozornila, že Slovensko zo šiestich schválených reforiem, ktoré sú nevyhnutné z hľadiska ekonomického rastu, splnila tri – reformu trhu práce, konsolidáciu verejných financií a prijatie ústavného zákona o rozpočtovej disciplíne, čiže takzvanú dlhovú brzdu.
"Pripravili sme aj reformy, ktoré sme neukončili, pretože zostali neschválené v Národnej rade SR," konštatovala Radičová. Spresnila, že ide o reformu predbežného dôchodkového systému, čiže prvého piliera, pričom jej vláda zabezpečila zmeny v druhom dôchodkovom pilieri. Podľa Radičovej ostala otvorená aj reforma daňovo odvodová, ktorá je tiež pripravená, ale neschválená z dôvodu predčasných volieb. Nevyhnutne treba dokončiť aj reformy v oblasti vedy, výskumu a inovácií.
"Chcem zdôrazniť, že Slovensko nie je medzi krajinami, kde je potrebné ďalšie hĺbkové vyhodnotenie. Týka sa to 12 krajín. Slovensko aj napriek nedokončeniu troch reforiem je vyhodnotené medzi tými, ktoré spĺňajú záväzky v rámci nevyhnutných krokov na riešenie krízy," povedala Radičová.
Šéfka slovenskej vlády ocenila príspevok Európskej rady v podobe porovnávacích analýz a grafov, lebo je podľa nej dôležité vedieť, ako si Slovensko počína v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami v oblasti riešenia vážnych ekonomických problémov.
"Podľa merania rizika chudoby má Slovensko piate najnižšie ohrozenie rizikom chudoby spomedzi všetkých krajín Únie. Určite máme ambíciu byť na tom lepšie, ale toto zaradenia nám mnohé krajiny úprimne závidia," uviedla Radičová. Na druhej strane chápe občanov, že im štatistiky nestačia, preto bude nevyhnutné pokračovať v reformných krokoch aj po voľbách a hlavne dotiahnuť ich do konca.
Summit EÚ je podľa Radičovej dôležitý aj z hľadiska rokovania premiérov krajín V4, pretože Európska komisia prvýkrát rozhoduje o využití a použití mechanizmov zavádzajúcich sankcie v prípade nedodržiavania dohodnutých pravidiel.
Do tretice je podľa Radičovej prebiehajúci summit EÚ dôležitý z hľadiska podpísania medzivládnej dohody, takzvanej fiškálnej zmluvy, ktorá zaväzuje 25 členských krajín EÚ k dodržiavaniu nevyhnutných pravidiel pri spoločnom hľadaní východísk z dlhovej krízy. V tejto súvislosti Radičová vyjadrila ľútosť, že fiškálnu dohodu v piatok nepodpíše všetkých 27 členských štátov EÚ.
 

Vyberte región